Så jeg vil nå presentere ukas meny og kanskje får dere lesere noen tips så dere slipper lure på hva dere skal ha til middag imorra :)
Mandag:
Idag ble det rett og slett pølse i lompe. Hadde egentlig andre planer men så skulle Ole Jakob vekk og da orka jeg ikke lage kun til meg selv, så da ble det det kjappeste som falt meg inn.
Tirsdag:
Da er det duket for taco. Trenger vel ingen oppskrift på dette men et par tips er at det er kjempegodt med avocado og/eller brune bønner til ;) Og kyllingkjøttdeig er sunnere og bedre enn vanlig kjøttdeig ;) Syns jeg da...
Onsdag:
Hopp og sprett kylling
En rask og spennende rett som skal serveres rykende fersk sammen med ris, nudler eller potetmos, eller kun en grønn salat.
Til 4 personer trengs:
500 g kyllingfilet
2 ss hvetemel
havsalt
nymalt sort pepper
2 ss olivenolje
1 ss smør
1 hvitløkfedd, knust
4 laubærblader
2 ss kapers, skylt i vann
1 1/4 tørr hvitvin (evt eplecider)
1 ss sitronsaft
2 ss bladpersille
Sånn gjør du:
Legg kyllingfiletene mellom to ark plastfolie eller matpapir og bank dem flate med ei kjevle eller lignende, de skal bli helt flate som en mynt, så de nesten går i stykker.
Bland mel, salt og pepper. Riv kyllingkjøttet i små trevler med fingrene, og bland det lett i melet.
Varm olivenolje og smør i en stor tykkbunnet stekepanne. Når den er skikkelig varm, legger du kyllingbitene oppi og sprer dem, slik at de ikke klumper seg sammen. I steden for å røre, rister du på pannen og kaster kyllingbitene rundt til de er lyst gylne og hopper i pannen.
Tilsett hvitløk, laubærblader, kapers, havsalt og pepper. Ta pannen av platen, tilsett vinen (cideren), og sett pannen på varmen igjen. La vinen boble i vei mens du rister på pannen som en gal.
Når det er bare litt vin igjen, tilsetter du sitronsaft og persilleblader, og rister på pannen til sausen løper sammen og ser kremet ut.
Serveres umiddelbart.
Torsdag
Torsk i spekeskinke/bacon
Fisk bør man spise minst en gang i uka, to burde være mulig men denne uka ser det ut til å bli med denne fiskemiddagen. Min erfaring er at alt som det rulles spekeskinke eller bacon rundt blir smakfullt og saftig! Prøv du også! Serveres med finsnittet kål og rikelig med potetmos.
Til 4 personer trengs:
4 torskefileter a 180 g (eller annen hvit fisk)
havsalt
nymalt sort pepper
4 brede eller 8 smale skiver spekeskinke eller bacon uten svor
1 ss olivenolje
1/2 savoikål, ca 500 g
2 ss smør eller olivenolje
1 ss rødvinseddik
1 ts sukker
1 ts fenikkel- eller karvefrø
noen få timiankvister eller litt bladpersille
Sånn gjør du:
Skjær torskefiletene i pene firkanter, krydre dem godt og pakk dem inn i spekeskinke eller bacon. Varm oljen i stekepanna og stek fisken på begge sider til spekeskinken er lett brunet og fisken er gjennomstekt, ca 4 min på hver siden avhengig av tykkelsen.
Fjern de ytterste kålbladene, skjær ut den grove stilken og finsnitt bladene. Kok dem i småkokende, lettsaltet vann i 5 min- kålen skal være myk, men fremdeles litt å bite i og ha en frisk farge. La den renne godt av seg, legg den tilbake i tørr kjele og vend den i smør eller olivenolje, eddik, sukker, fennikel eller karve, havsalt og pepper.
Anrett kålen på fire varme talerkner, legg den pannestekte fiske oppå og dryss med timian eller persille.
Fredag
Waldorfsalat med kylling
En genial rett. Man blir liksom ikke lei av denne smaken! En frisk salat som metter og som du enkelt kan servere til venner
Til 8 personer trengs:
4 kyllingbrystfileter
1 laubærblad
1/2 løk
2 ss valnøtter, grovhakket (evt mandler)
2 selleristilker
2 røde eller grønne epler
2 ss finhakket frisk dill
sprø salatblader til servering
Dressing:
1 ss majones
1 ss yoghurt naturell
2 ss eplejuice
1 ts sitronsaft
havsalt
nymalt sort pepper
Sånn gjør du:
Skyll kyllingbrystene og legg dem i en lav, vid kjele. Dekk dem med kaldt vann, tilsett laubærbladet og den halve løken, og varm det opp til rett under kokepunktet. Skum og la det småkoke forsiktig i 15 min, legg på lokket, skru av varmen og la det stå og trekke i 30 min. Slå av vannet og la kyllingbrystene bli avkjølt. (Retten kan forberedes på forhånd frem til dette punktet, men kyllingen smaker bedre om den ikke har vært innom kjøleskapet).
Lag dressingen ved å vispe sammen majones, yoghurt, eplejuice, sitronsaft, salt og pepper i en bolle.
Rist valnøttene/mandlene lett i en varm, tørr stekepanne ett par minutter.
Strengle stangsellerien og skjær den i tynne skiver. Del eplene i fire, fjern kjernehuset og skjær fruktkjøkket i små terninger. Ha dem oppi dressingen sammen med selleri, valnøtter og dill og bland godt.
Skjær kyllingen i tynne skiver, ha dem oppi salaten og bland forsiktig. Fordel salatbladene på åtte middagstallerkner og anrett kyllingsalaten oppå.
Lørdag
Som dere kan se på kalenderen så har jeg holdt lørdagsmiddagen åpen. Veldig ofte skjer det nemlig ett og annet i løpet av uken som gjør at middagslisten blir forskjøvet. Kanskje er det grillvær på lørdag? Hvem vet? Greit å ha en dag åpen, og skjer det ikke noe spesielt så blir det vel grøt på lørdag :)
Søndag
Svinekoteletter med kapers
Jeg hadde nesten ikke spist kapers før jeg lagde denne retten. Og etter det var jeg solgt. Kapers har en ubeskrivelig smak som eksploderer i munnen. Passer spesielt godt i salater og til fisk men her ser vi et eksempel på at den kan brukes til kjøtt også. Kapers oppbevarer du i kjøleskapet etter at glasset er åpnet og det holder seg i "evigheten". Server denne retten med ruccolasalat og poteter.
Til 4 personer trengs:
4 store svinekoteletter
2 ss olivenolje
2 ss hvetemel
1/2 ts havsalt
1/2 ts sort pepper
1/2 ts kajennepepper
1-2 ss kapers
Dressing:
Noen stilker bladpersille
1 moden tomat
1 ss kapers, skylt
3 ss extra virgin olivenolje
1 ss sitronsaft
Sånn gjør du:
Varm olivenoljen i en stekepanne med slipp-belegg (teflon). Bland mel, salt, pepper og kajenne og vend kotelettene lett i denne blandinga. Rist av overflødig mel. Stek dem på den ene siden på middels varme i ca 8 minutter. Snu dem og stek dem på den andre siden i 5 minutter, eller til de er møre.
Lag dressingen. Plukk bladene av persillestilkene. Del tomaten i to, skrap ut frøene og saften og finhakk fruktkjøttet. Bland hakket tomat, kapers, persilleblader, olivenolje og sitronsaft. Krydre med havsalt og pepper og bland godt.
Krydre svinekotelettene og legg dem på varme tallerkner. Fordel dressingen på og rundt kotelettene. Avslutt med kapers.
Alle disse oppskriftene er tatt fra boka "Lett å lage" av Jill Dupleix.
Håper dere fikk noen tips :) Og vær så snill og legg igjen kommentar dersom dere tester noen av disse oppskriftene. Ris og ros, begge deler tas imot med takk :)
Får vann i munnen jeg, Sally! Kommer garantert til å prøve den kyllingen, og kottelettene.. Mmmm:)
SvarSlettOg fisk innbakt i kjøtt er jo bare yum yum yum, delicious! (Du vil skjønne uttrykket når du får barn og har sett på Dora the explorer)..
Det er bra! Du får kommentere når du har prøvd og se om maten svarte til forventningane ;)
SvarSletti morra skal jeg lage kyllingburger! Fikk nettopp tips om det på tv.. bland sjarlotteløt, hvitløk, persille, litt finhakket chili med kyllingkjøttdeig. Og grill paprika som du moser med stavmikser, tilsett en dæsj kesam, salt og pepper... så veldig godt ut! ;)
SvarSlettÅh,, sally husker du kalven I kRAGERØ? Hilsen big-mama